• Zážitkové vyučovanie na hodine dejepisu- Vznik písma

          • Ako vznikalo písmo? Kto ho vytvoril? Bolo ťažké takto písať? Na túto otázku sme spoločne s piatakmi hľadali odpovede. Vznik písma sa dotuje do roku 5500 p.n.l., ľudia mali prirodzenú potrebu zaznamenávať svoje myšlienky a slová. Prvé písmo bolo písmo obrázkové, vynašli ho Sumeri. Písmo vzniklo z hospodárskych dôvodov a trstinovými rydlami ryli do hlinených tabuliek obrázky, ktoré sa podobali klinom - Klinové písmo. Aj starovekí Egypťania začali používať písmo, ktoré bolo zložitejšie - zložité obrázkové písmo – Hieroglyfy. Egypťania písali aj na papyrus - tvrdý materiál zhotovený z papyrusovej trstiny.
            Spoločne sme si vysvetlili a ukázali, ako takéto písmo vyzerá a aká bola jeho funkcia. My sme si naše meno napísali na vyrobený recyklovaný papier. Veď sa pozrite na naše krásne výtvory.

             

          • Podpora vzdelávania v našej škole 2 % dane

          • Vážení rodičia a milí priaznivci našej školy,
            opätovne sa k vám prostredníctvom Edupage prihováram s nádejou na podporu vzdelávania v našej škole.
            Požiadajte svojho zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane (príloha č.1).
            Stiahnite si a vyplňte Vyhlásenie o poukázaní 2% z dane(príloha č.2).
            Údaje, ktoré potrebujete v tlačivách uviesť:
            Obchodné meno alebo názov: OZ Pukavica
            Identifikačné číslo (IČO/SID): 42090091
            Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie-prosím-podpíšte- spolu s Potvrdením), doručte najneskôr do 30. apríla 2023 na daňový úrad podľa Vášho bydliska, alebo obidva dokumenty odovzdajte na sekretariáte školy najneskôr do 30. apríla 2023.
            S poďakovaním za žiakov a pedagogických zamestnancov školy.
            PaedDr. Milan Černaj, PhD.
            riaditeľ školy
            Potvrdenie_o_zaplateni_dane.pdf
            Vyhlasenie_o_poukazani_zaplatenej_dane.pdf
             
          • Čítame seniorom v DSS na Cemjate

          • Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladších či starších. Aj známy pedagóg J.A. Komenský povedal: „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“
            Pri tejto príležitosti naši žiaci navštívili DSS na Cemjate, kde našim starkým čítali úryvky textov od známych autorov. Cez počúvanie rôznych úryvkov, legiend a príbehov majú tak možnosť seniori preniknúť do iného sveta spojeného s ich predstavami. Každé takéto stretnutie ich aj nás obohacuje a za pozvanie ĎAKUJEME!
             
          • Čítam, čítaš, čítame

          • Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, prečo by sme mali čítať knihy? My áno! Knihy obohacujú slovnú zásobu a zlepšujú vyjadrovacie schopnosti, pozitívne ovplyvňujú psychické procesy – skvalitňujú myslenie a tým, že vyžadujú „ponorenie sa do deja“, môžu zlepšiť schopnosť sústredenia sa. Rozvíjajú fantáziu a tvorivosť; nútia čitateľa rozmýšľať, hľadať odpovede a utvoriť si vlastné názory a spôsoby riešenia rôznych životných situácií; slúžia ako jedna z foriem pasívneho oddychu a odstránenia stresu.
            V priebehu mesiaca marec sme v rámci hodín slovenského jazyka a literatúry obnovili aktivitu pod názvom Starší čítajú mladším. Žiaci jednotlivých tried druhého stupňa čítali žiakom prvého stupňa. Piataci prváčikom, šiestaci a ôsmaci čítali tretiakom a štvrtákom, siedmaci druhákom. Naši najstarší – deviataci, čítali škôlkarom.
            Cieľom nebolo len samotné čítanie, ale predovšetkým podpora a rozvoj čítania s porozumením. Preto si žiaci druhého stupňa pre mladších žiakov k čítaným príbehom pripravili otázky, pomocou ktorých zisťovali, ako porozumeli textu. K čítanému príbehu mali možnosť nakresliť vhodný obrázok – ilustráciu. Pripravené aktivity boli obohatené tým, že svoje čitateľské zručnosti predviedli aj žiaci prvého stupňa.
                        Veríme, že spoločné čítanie prinieslo žiakom nielen zábavu a radosť, ale aj nové vedomosti a prispelo k zlepšeniu čítania s porozumením.

             
          • Predškoláci

          • 27.3.2023 si boli predškoláci pozrieť priestory našej školy. Najdlhšie sa zdržali v I. ročníku , kde si pozreli čo ich čaká na ďalší rok. Prváci sa akurát zoznamovali s novým písmenkom , tak predškolákom predviedli ako už vedia čítať a písať . Potom mali všetci spoločnú aktivitu. Mali rozstrihnúť obrázkové puzzle a v správnom poradí nalepiť na výkres. Predškoláci boli veľmi šikovní. Veľmi sa im u nás páčilo. Ako odmenu dostali omaľovánky. Tešíme sa na vás predškoláci v novom šk.r.2023/2024.

          • SVETOVÝ DEŇ VODY V ŠPECIÁLNEJ TRIEDE

          • ,,Voda je najdôležitejšie a nenahraditeľné médium, bez ktorého nemôže existovať Zem, ani samotný život“ V piatok 24.3.2023 si tento deň pripomenuli aj žiaci v špeciálnej triede.

            Realizovali sme rozhovory, ktoré im priblížili kolobeh vody v prírode, kde všade sa voda nachádza a aká je dôležitá pre ľudí, zvieratá, aj rastliny.

            Na hodine slovenského jazyka sa venovali čítaniu a práci s textom na tému „Voda“. Na hodine matematiky sa venovali počítaniu s kvapkou, nechýbala ani tajnička a hľadanie správnej odpovede. Na poslednej hodiny sme si urobili jednoduchý pokus ,kde sme použili cukor, soľ, múku a plastový vrchnák a zisťovali sme , čo sa vo vode rozpustí. Výsledky si žiaci zapisovali do tabuľky.

            Prostredníctvom rôznych tvorivých aktivít získali dôležité poznatky o využití vody.
             

          • V knižnici P.O. Hviezdoslava v Prešove

          • Dňa 22.3.2023 sme sa zúčastnili exkurzie a výstavy v Prešovskej knižnici P.O. Hviezdoslava. Pani knihovníčka nám predstavila mestskú knižnicu a jej priestory. Pokračovala prednáškou, ktorá sa týkala života a pôsobenia J.A. Komenského, ktorý je veľkým prínosom pre dnešnú spoločnosť. Exkurzia pokračovala do priestorov bývalej kaplnky, ktorú zdobia prekrásne zreštaurované fresky na stenách. Dnes táto miestnosť slúži ako koncertná či prednášková miestnosť. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavých informácii, ktoré nás všetkých obohatili.
          • Už chceme Máj

          • Všetci dobre vieme, že lásku si môžeme prejavovať po celý rok. Leuška a Danko, si svoje priateľstvo a lásku, potvrdili v stredu 22.3.2023 v ŠKD, spoločným ,,áno". Celé popoludnie sa nieslo v príjemnom duchu, oslavovala sa láska, tá láska, ktorá hory prenáša. To vám bola veselica!
          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • Každý rok sa 21. marec spája so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti, nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Aj žiaci našej školy si v tento deň obuli rozdielne ponožky a tak dali najavo že: "Byť odlišný je normálne!" Ďakujeme všetkým zúčastneným.
          • St. Patrick´s day- Deň sv. Patrika

          • Deň sv. Patrika je kultúrny a náboženský sviatok .
            Jeho domovinou je anglicky hovoriace Írsko, odkiaľ sa rozšíril do ďalších štátov sveta, v ktorých žijú početnejšie komunity Írov.  
            Sv.Patrik je považovaný za patróna Írska, pretože do Írska priniesol vieru, teda kresťanstvo. Tento deň oslavujú všetky cirkvi, vrátane katolíckej, anglikánskej a pravoslávnej.
            Deň sv. Patrika sa každoročne oslavuje 17.marca a to už tradične nosením zeleného oblečenia, návštevou bohoslužieb či rodinnými stretnutiami, na ktorých si rodiny pochutia na zelených dobrotách.
            Aj žiaci 1.stupňa  a 5.ročníka žili dnes týmto sviatkom, oboznámili sa s históriou sviatku a tvorili typické symboly, ktoré sú charakteristické pre tento deň a to Leprechaun, dúha, trojlístok, harfa, Írsko, zlato...
          • KYBERŠIKANOVANIE – ODVRÁTENÁ TVÁR INTERNETU

          • Dňa 14.3.2023 sa v našej škole uskutočnila pre žiakov II. stupňa a špeciálnych tried beseda na tému Kyberšikanovanie - Odvrátená tvár internetu. Cieľom bolo poukázať na nástrahy virtuálneho sveta a tak varovať deti, mladých ľudí, ale aj ostatných používateľov internetu pred možným nebezpečenstvom. O rizikách, ktoré číhajú na internete, o sociálnych sieťach, kyberšikane i trestnoprávnej zodpovednosti sa rozprávala policajná preventistka kpt.JUDr. Gabriela Gabošová. 
          • Minister školstva ocenil najlepších pedagógov Slovenska

          • Celoživotná trpezlivá práca, mimoriadny prínos pre školstvo a množstvo žiakov a študentov, ktorých pripravili na profesijný aj osobný život - to sú výsledky mnohých učiteľov, ktorí zasvätili svoj život tomuto povolaniu. Dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký udelil 10. marca 2023 na Bratislavskom hrade ocenenia sv. Gorazda pedagógom, ktorí sa pričinili o rozvoj školstva na Slovensku.

            Ocenenie pedagogickej práce nesúce meno svätého Gorazda je najvyšším prejavom uznania, aké môže pedagógom udeliť minister školstva a traduje sa od roku 1997.

            Medzi ocenenými, ktorým bola udelená medaila sv. Gorazda, bol aj náš pán riaditeľ PaedDr. Milan Černaj, PhD. Medaila sv. Gorazda mu bolo udelená za dlhoročnú pracovnú činnosť a významné výsledky v pracovnej činnosti v regionálnom školstve.

            Srdečne mu blahoželáme a prajeme veľa úspechov!

          • Na počesť P. O. Hviezdoslava


          • Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a zároveň najprestížnejšou súťažou v oblasti
            umeleckého prednesu poézie a prózy. Jej hlavným cieľom je nadobúdanie vedomostí
            a zručností v prednese.
            Teší nás, že v dnešnej dobe plnej techniky si žiaci nachádzajú čas na poéziu a čítanie
            vôbec. Želali by sme si, aby boli príkladom aj pre ostatných, pretože, darmo je, dobrú knižku
            nenahradí žiaden výdobytok elektroniky. To je jeden z dôvodov, prečo sme sa aj v tomto
            školskom roku rozhodli v škole usporiadať súťaž v prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov
            Kubín.
            Školské kolo súťaže pre žiakov 2. stupňa sa konalo v utorok 28. 2. 2023. Medzi
            recitátorkami a recitátormi mala veľmi výrazné zastúpenie poézia. Odzneli básne známych
            i menej známych autorov. Vtipné, ale zároveň aj poučné texty. V rámci prózy si porota
            i diváci vypočuli dva prednesy. Po ukončení prednesu v jednotlivých kategóriách porota
            rozhodovala o konečnom poradí súťažiacich. Výsledky sú takéto:

            poézia

            II. kategória (5. a 6. ročník):
            1. ---
            2. ---
            3. J. Trišč (V. A), R. Timočko (VI. A)
            III. kategória (7., 8. a 9. ročník):
            1. ---
            2. D. Tarjanová (IX. A), T. Magačová (VIII. A)
            3. J. Ginter (VII. A)

            próza

            III. kategória (7., 8. a 9. ročník):
            1. ---
            2. Zuzana Rusinková (VIII. A)
            3. ---
            Cenou pre súťažiacich bol potlesk publika aj poroty, diplom a sladká odmena. Všetkým
            recitátorom ďakujeme za aktívnu účasť a víťazom ešte raz srdečne blahoželáme.
          • Hviezdoslavov Kubín na I. stupni

          • 27.2.2023 mali žiaci I.st školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. V úvode p.u. Maláková oboznámila žiakov s P. O. Hviezdoslavom, lebo hlavne prváci ešte nevedeli, kto to bol P. O. Hviezdoslav. Súťažiacich bolo 11. Prváci nesúťažili. Pozrieť sa na umelecké výkony boli aj p.riaditeľ PaedDr. M. Černaj, PhD. a p.zástupkyňa Mgr.M.Lučanská. Žiaci súťažili len s poéziou. Básne boli rôznorodé. O láske, aj o pandémii, ale aj o Jožkovi Pletkovi a svetluške. Porota o umelckých výkonoch rozhodla takto: na základe výberu básní a prednesu prvé miesto neudelila, na druhom mieste sa umiestnili žiaci štvrtého ročníka M.Dolinský a D.Guman, a na dvoch tretích miestach sa umiestnili štvrták A. Vida a druháčka Z. Matúšová. Žiaci zo súťaže odchádzali s krásnymi diplomami a sladkými odmenami.
      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Bajerov
        • 051 7783122
        • Bajerov 96 082 41 Bajerov Slovakia
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje